Sayur-sayur asparagus, brokoli, bayam mentah, timun, taugeh, bawang putih, limau, lemon, mangga, papaya, stevia, kacang hijau, kacang soya, salad, kubis, labu, tembikai, kurma dan buah tin (fig), keledek, teh hijau, wheatgrass, epal, anggur, kismis, kiwi, carrot, nenas,buah pir, oren, pisang,tomato, avocado, madu liar, kulit kentang,; buah berangan, susu soya, susu ibu, susu kambing, keju susu kambing dan teh halia.
Perlu diingatkan walaupun lemon dan limau dalam bentuk asalnya bersifat asid namun setelah mengalami proses penghadaman didalam badan ianya bersifat alkali.
Contoh makanan yang mengandungi antioksidan dan phytochemical yang tinggi – buah-buahan seperti oren, papaya, kiwi, mangga masak, tembikai dll. Kebiasaannya buah yang tinggi vitamin C)
Makanan yang tinggi Omega 3 – Ikan Salmon, Ikan Sardin, Ikan Tuna (Tongkol), produk yang diperkaya dengan omega 3 seperti telur, majerin, susu, yogurt, roti, bijirin sarapan. Sayuran seperti kalian, daun parsli, bayam.
Jika tak suka makan sayur, boleh cuba buat jus sayur yang dicampur dengan buah-buahan supaya lebih sedap.
Contoh resipi jus sayur
MEAN GREEN
BAHAN-BAHAN:
3 biji epal hijau (granny smith)
4 batang daun seleri
1 batang timun
1 inci halia (sebesar ibu jari)
6 helai daun kale
2 sudu jus lemon
CARA MEMBUAT:
Kisar kesemua bahan di dalam alat pengisar dan sedia dihidang.
JUS BAYAM POPEYE
BAHAN-BAHAN:
2 biji epal hijau (granny smith)
1/2 biji timun
1 biji limau nipis
5 cawan bayam
CARA MEMBUAT:
Kisar kesemua bahan di dalam alat pengisar dan sedia dihidang.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan